Най-добър български комедиант

комедиантите на Комеди Клуб София

Всеки човек има различно чувство за хумор. Ето защо много често хората спорят, кой е най-добрият български комедиант. Тук сме направили класацията според успехите им, а не толкова според личните предпочитания на редактора.

Топ комедиантите на България

За да си успешен в професията си, трябва да имаш много платени изяви, да си разпознаваемо лице и да всяваш доверие у голям брой хора.

Единственото място в България за професионални стендъп комедианти е Комеди Клуб София. Всеки един от комедиантите тук отговаря на критериите, но когато става дума за разпознаваемост и статут на известна личност в България, най-разпознаваемото лице сред всички наши комедианти е Николаос Цитиридис.

Николаос Цитиридис – Комедиант в Комеди Клуб София

Ако сте нов сред феновете на Комеди Клуб София, може да ви се стори странно, тъй като Николаос участва по-рядко в подкаста ни през 2021 година, но ако следите Комеди Клуба отдавна, знаете, че той е резидент и основен комедиант на Комеди Клуб София още от 2016 (основен комик) и 2019 (резидент на Комеди Клуба).

Николаос Цитиридис - Шоуто по БТВ
Николаос на шоуто на Комеди Клуб София в Зала 1 НДК през 2017та година.

Към момента на писане на статията, освен резидент на клуба, Николаос е водещ на едно от най-знаковите предавания на BTV – Шоуто на Николаос Цитиридис. Няма човек, който да не знае името му в нашата страна.

Кариерата му на стендъп български комедиант стартира на Отворен Микрофон през 2016та година. Собственикът на Комеди Клуба, Иван Кирков го вижда и го кани в ускорената програма за подготовка на комедианти. Само за две години, Николаос подписва договор на пълен работен ден с Кирков и се превръща в професионален стендъп комедиант.

През 2019та, той печели наградата Комедиант на Годината на Шестите Годишни Награди за Стендъп Комедия, БТВ го харесват за водещ и в началото на 2020та, той става водещ на предаването.

Иван Кирков – Резидент и мениджър на The Comedy Club Sofia

Няма как да се интересуваш от стендъп комедия в България и да не си чул това име. Иван Кирков е човекът създал първата продуцентска компания за стендъп комедия в страната, първият и единствен Комеди Клуб, първият фестивал на комедията, открил всички резиденти на Комеди Клуб София и довел звезди като Джими Кар, Еди Изард, Джон Клийз (от Монти Пайтън), Луи Си Кей и други в България.

най-добър стендъп комедиант български
Иван Кирков на Фестивал на Комедията Варна 2020

Кирков започва кариерата си, като решава да се тества на отворен микрофон в Австрия през 2012та година и с учудване разбира, че в България не съществува място за стендъп комедия. Без да губи време, той взема еднопосочен билет и първоначално на шега се прибира в България, но само за няколко месеца шегата се превръща в негова фикс идея. Той създава няколко спешъла и подписва договор с първия си комедиант – Васил Ножаров, което го кара да повярва в стендъп комедията и да инвестира на пълни обороти.

Когато видях, че няма стендъп комедия в България, го усетих като знак от съдбата.

Кирков създава фестивал на комедията, в който кани комедианти от целия свят да се качат на една сцена с българските комици. Само за няколко години той решава да отвори и първия Комеди Клуб, където започва лудо търсене на нови таланти. Именно така се раждат звездите на хора като Николаос Цитиридис, Ники Банков, Васил Ножаров, Филип, Сашо Деянски, Христо Радоев, Петя Кюпова и много други.

През цялото време Кирков е един от най-активните комедианти в страната. През 2014та той печели наградата Комедиант на Годината на България 2014 и Комедиант на Адриа и Региона на церемонията в Скопие през 2014. Веднага след това той решава, че като продуцент с много контакти не е редно да участва повече като участник в наградите, а само като жури. През 2015та година, Кирков печели вота на публиката на Комеди Клуб. Оттегля се от наградите. От тогава той няма право да печели изпълнителска награда за комедия.

През това време, Кирков има над 1500 шоута зад гърба си. Организирал е над 3200 шоута за 8 години. Средно почти по 1 шоу на ден в продължение на 8 години. Кирков е известен и с подкаста си – Комеди Клуб Подкаст. Той е водещ на повече от 1000 епизода.

Филип от Комеди Клуба

Филип е комедиантът с рекордни смехове в минута. Често комедиантите броят колко смехове получават на шегите си за една минута. Тук той седи сред най-добрите.

Филип стартира кариерата си на отворен микрофон в Комеди Клуба през 2016-а. Кирков го забелязва и незабавно го включва в ускорената програма за комедианти. През 2017та той се превръща в професионален български комедиант.

Александър Деянски

Ники Банков е български комедиант

Васил Ножаров – стендъп комедиант от България

Петя Кюпова