История на Комеди Клуб

зала 1 ндк standup comedy

Комеди Клуб София е домът на най-добрите стендъп комедианти в България. Тук се ражда истинската българска стендъп комедия. 
Всеки един от най-добрите български стендъп комедианти тръгва от първия си Open Mic в клуба и стига до изявите си в Зала 1 на НДК.

Комеди Клуб София Леге е основан на 7-ми Декември 2015-та година. През 2015-та след приключването на Втори Фестивал на Комедията София, с 21 препълнени шоута в 16 дни, най-добрите стендъп комедианти в България остават без шоута в продължение на 3 седмици. Тогава продуцентът Иван Кирков решава, че най-добрите стендъп комедианти в страната ни, никога повече няма да останат без дом.

Кирков започва преговори с всички партньори и клубове с които е работил до момента, но самата идея за създаване на Комеди Клуб в България, кара всеки продуцент или собственик на заведение по онова време да се изсмее в лицето му. Въпреки отказа от абсолютно всички да инвестират в подобно начинание, Иван не губи надежда. Събира спестяванията си и започва търсенето на подходящо място само със собствения си екип, въпреки предречния неуспех на Комеди Клуба от абсолютно всички посветени в шоубизнеса продуценти и собственици на клубове.

Комеди Клуб София по време на ремонта преди откриването
Комеди Клуб София по време на ремонта преди откриването

Няколко седмици по-късно, Иван Кирков и Любомира Николова намират точното място. Именно тогава се ражда и едно от най-успешните партньорства в историята на българската стендъп комедия – Комеди Клуб София и Пиано Бар Магнито. Договорите са подписани и ремонтите на празното по онова време помещение на бъдещия Комеди Клуб – стартирани. На 7-ми Декември 2015-та година Клуба отваря врати за първи път с абсолютно разпродаденото си шоу – Откриване на Комеди Клуб София. Васил Ножаров, Никола Тодороски и Иван Кирков се превръщат в Резиденти на Комеди Клуба, а Ники Банков в абсолютен Регюлър.

Stand up comedy Sofia friends
Снимка на публиката и комедиантите след първото шоу в Комеди Клуб София (все още с квадратната табела и черното столче): 7 декември 2015 г.
 Първите резиденти на Комеди Клуб София - Иван Кирков, Васил Ножаров и Никола Тодороски
Първите резиденти на Комеди Клуб София – Иван Кирков, Васил Ножаров и Никола Тодороски

Първите месеци на Комеди Клуба са изключително трудни. В разгара на зимния сезон и по време на големите снегове пророкуванията на хората от шоубизнеса са на път да се изпълнят и Комеди Клубът е на път да затвори врати. Може би наистина в България не е възможно да функционира Комеди Клуб създаден само и единствено за стендъп комедия.

На 21ви февруари 2016-та година комедиантите, персоналът и администрацията на Комеди Клуб София сядат и решават, че ако в клуба има под 18 души, шоуто ще бъде отменено. Същата вечер в Комеди Клуба има само 12 души, но шоуто се провежда и 12те зрители се оказват невероятно готина публика.

Лека полека, Комеди Клуб София набира популярност.

През 2016-та и 2017-та следват още 500 стендъп комеди шоута, повечето от които абсолютно разпродадени. 

Зала 1 НДК публика
Препълнената Зала 1 НДК на 1ви април (понеделник) 2019та с Комеди Клуба.

С успехите, към клуба се присъединяват и някои от най-талантливите комедианти в България. Александър Деянски, Цветомир Павлов, Николаос Цитиридис, Калин Кръстев, Христо Радоев, Петя Кюпова и Филип са новото поколение комедианти, които доказват с труда, постоянството и израстването си, че Комеди Клуб София е най-трудното, но най-истинско място за стендъп комедия в България.

Основната цел на клуба и на създателят му- Иван Кирков е да се създадат сцена, на която най-талантливите български комедианти да създават истинска българска стендъп комедия без задръжки и ограничения. Клубът е мястото на което целият екип работи постоянно, за развитието на кариерите на комедиантите и поставя нови и нови рекорди в българската стендъп комедия всеки ден.

Да се превърне един любител в професионален комедиант в Комеди Клуб София е доста труден и дълъг път. Той трябва да покаже качествата си на Open Mic – (ежемесечното шоу – отворен микрофон в Комеди Клуб София), а след това да затвърди таланта си с много работа по всички нива при комедиантите на Комеди Клуба. Ако има талант, ще има стотици шоута в които ще може да го докаже.

Николаос Цитиридис Open Mic stand up comedy.
Николаос при победата си на Open Mic през 2016та. Stand up comedy отворен микрофон.

Сцената на Комеди Клуб София е невероятно място за всеки стендъп комедиант от целия свят. Звезди от ранка на Джими Кар, Стивън К Амос и Даниел Слос останаха впечатлени от Комеди Клуба и работата на екипа му.

луи си кей България комеди клуб
Луи Си Кей в България с Иван Кирков и екипа на Комеди Клуб София

Екипът на Комеди Клуб София реализира и най-големите стендъп шоута със световни комедианти правени в България – Еди Изард 2017 и Джими Кар 2016, а на сцената на самия Клуб излязоха звезди като Стивън К Амос, Даниел Слос и други. 

stand up fest Bulgaria
Стивън на фестивал на комедията 2018
подкаст с комеди клуб софия епизод 500
Stand-up comedy наградите на България с Петя Кюпова, Николаос Цитиридис и Иван Кирков

Точно десет дни преди 7-мия Рожден Ден на Комеди.БГ (компанията основател на Комеди Клуб София и Фестивал на Комедията), 6 от основните комедианти на Комеди Клуб София получиха титлата Резидент на Комеди Клуба. Това са добре познатите ви лица на основните комедианти – Петя Кюпова, Филип, Николай Банков, Николаос Цитиридис, Александър Деянски и Христо Радоев.

комедиантите на Комеди Клуб София
Резидентите на Комеди Клуб София на сцената на Зала 1 НДК 2019

А през 2019-та година гостува самият Луи Си Кей, като направи две шоута и призова публиката да подкрепя Комеди Клуба, за да има още и по-добра стендъп комедия в България!

А на 4-ти септември тази година, Кръстникът на съвременната комедия, Джон Клийз ще гостува в НДК с шоуто си „Последният шанс да ме видите преди да умра“.

Български подкаст в Youtube
Турнето на Комеди Клуб София
Основното, което ни движи напред е нашето желание да вдъхновяваме всички млади таланти да творят без ограничения и да им даваме всички възможности за изява и развитие.

Ще направя всичко по силите си, за да създам условия на комедиантите да измислят най-оригиналните шеги писани някога от българин, за да чуем най-силния смях на който си способен.

-Иван Кирков

А още за комедията в страната в comedy.bg, а за standup комедията в България и чужбина: standup.bg. 🙂