Четвърти Рожден Ден на Комеди Клуб София

Stand up comedy Sofia friends

Точно на днешната дата – 7 декември, но през 2015 година отвори врати за първи път Комеди Клуб София – първият и за сега единствен комеди клуб в страната. И днес ще имате възможността да чуете историята му:

Комеди Клуб София е домът на най-добрите стендъп комедианти в България. Тук се ражда истинската българска стендъп комедия. 
Всеки един от най-добрите български стендъп комедианти тръгва от първия си Open Mic в клуба и стига до изявите си в Зала 1 на НДК.

Комеди Клуб София Леге е основан на 7-ми Декември 2015-та година. През 2015-та след приключването на Втори Фестивал на Комедията София, с 21 препълнени шоута в 16 дни, най-добрите стендъп комедианти в България остават без шоута в продължение на 3 седмици. Тогава продуцентът Иван Кирков решава, че най-добрите стендъп комедианти в страната ни, никога повече няма да останат без дом.

Кирков започва преговори с всички партньори и клубове с които е работил до момента, но самата идея за създаване на Комеди Клуб в България, кара всеки продуцент или собственик на заведение по онова време да се изсмее в лицето му. Въпреки отказа от абсолютно всички да инвестират в подобно начинание, Иван не губи надежда. Събира спестяванията си и започва търсенето на подходящо място само със собствения си екип, въпреки предречния неуспех на Комеди Клуба от абсолютно всички посветени в шоубизнеса продуценти и собственици на клубове.

Комеди Клуб София по време на ремонта преди откриването

Няколко седмици по-късно, Иван Кирков и Любомира Николова намират точното място. Именно тогава се ражда и едно от най-успешните партньорства в историята на българската стендъп комедия – Комеди Клуб София и Пиано Бар Магнито. Договорите са подписани и ремонтите на празното по онова време помещение на бъдещия Комеди Клуб – стартирани. На 7-ми Декември 2015-та година Клуба отваря врати за първи път с абсолютно разпродаденото си шоу – Откриване на Комеди Клуб София. Васил Ножаров, Никола Тодороски и Иван Кирков се превръщат в Резиденти на Комеди Клуба, а Ники Банков в абсолютен Регюлър.

Снимка на публиката и комедиантите след първото шоу в Комеди Клуб София (все още с квадратната табела и черното столче): 7 декември 2015 г.
Първите резиденти на Комеди Клуб София – Иван Кирков, Васил Ножаров и Никола Тодороски

Първите месеци на Комеди Клуба са изключително трудни. В разгара на зимния сезон и по време на големите снегове пророкуванията на хората от шоубизнеса са на път да се изпълнят и Комеди Клубът е на път да затвори врати. Може би наистина в България не е възможно да функционира Комеди Клуб създаден само и единствено за стендъп комедия.

На 21ви февруари 2016-та година комедиантите, персоналът и администрацията на Комеди Клуб София сядат и решават, че ако в клуба има под 18 души, шоуто ще бъде отменено. Същата вечер в Комеди Клуба има само 12 души, но шоуто се провежда и 12те зрители се оказват невероятно готина публика.

Лека полека, Комеди Клуб София набира популярност.

През 2016-та и 2017-та следват още 500 стендъп комеди шоута, повечето от които абсолютно разпродадени. 

Най-готината публика – публиката на Комеди Клуб София

С успехите, към клуба се присъединяват и някои от най-талантливите комедианти в България. Александър Деянски, Цветомир Павлов, Николаос Цитиридис, Калин Кръстев, Христо Радоев, Петя Кюпова и Филип са новото поколение комедианти, които доказват с труда, постоянството и израстването си, че Комеди Клуб София е най-трудното, но най-истинско място за стендъп комедия в България.

Основната цел на клуба и на създателят му- Иван Кирков е да се създадат сцена, на която най-талантливите български комедианти да създават истинска българска стендъп комедия без задръжки и ограничения. Клубът е мястото на което целият екип работи постоянно, за развитието на кариерите на комедиантите и поставя нови и нови рекорди в българската стендъп комедия всеки ден.

Да се превърне един любител в професионален комедиант в Комеди Клуб София е доста труден и дълъг път. Той трябва да покаже качествата си на Open Mic – (ежемесечното шоу – отворен микрофон в Комеди Клуб София), а след това да затвърди таланта си с много работа по всички нива при комедиантите на Комеди Клуба. Ако има талант, ще има стотици шоута в които ще може да го докаже.

Николаос, Петя, Филип, Христо, Васил и Иван в Комеди Клуб София

Сцената на Комеди Клуб София е невероятно място за всеки стендъп комедиант от целия свят. Звезди от ранка на Джими Кар, Стивън К Амос и Даниел Слос останаха впечатлени от Комеди Клуба и работата на екипа му.

Екипът на Комеди Клуб София реализира и най-големите стендъп шоута със световни комедианти правени в България – Еди Изард 2017 и Джими Кар 2016, а на сцената на самия Клуб излязоха звезди като Стивън К Амос, Даниел Слос и други. 

Стивън К Амос на сцената на Комеди Клуб София по време на Фестивал на Комедията 2016
Васил Найденов и Иван Кирков на сцената на Комеди Клуб София
Екипът на Комеди Клуб София през 2017-та. Най-добрите комедианти и най-добрите продуценти.

Точно десет дни преди 7-мия Рожден Ден на Комеди.БГ (компанията основател на Комеди Клуб София и Фестивал на Комедията), 6 от основните комедианти на Комеди Клуб София получиха титлата Резидент на Комеди Клуба. Това са добре познатите ви лица на основните комедианти – Петя Кюпова, Филип, Николай Банков, Николаос Цитиридис, Александър Деянски и Христо Радоев.

Резидентите на Комеди Клуб София на последното шоу в Зала 1 на НДК през 2019 г.

А през 2019-та година гостува самият Луи Си Кей, като направи две шоута и призова публиката да подкрепя Комеди Клуба, за да има още и по-добра стендъп комедия в България!

А на 4-ти септември тази година, Кръстникът на съвременната комедия, Джон Клийз ще гостува в НДК с шоуто си „Последният шанс да ме видите преди да умра“.

Екипът на Комеди Клуб София, който стоя зад шоуто на Луи Си Кей в София.
Основното, което ни движи напред е нашето желание да вдъхновяваме всички млади таланти да творят без ограничения и да им даваме всички възможности за изява и развитие.

Ще направя всичко по силите си, за да създам условия на комедиантите да измислят най-оригиналните шеги писани някога от българин, за да чуем най-силния смях на който си способен.

-Иван Кирков

А още за комедията в страната в comedy.bg, а за standup комедията в България и чужбина: standup.bg. 🙂