Какво е stand-up comedy?

Иван Кирков и биография стендъп комедия

Stand-up comedy (бълг. стендъп комедия) е комедиен жанр. Тук един човек, с един микрофон, разказва шеги от личен характер на сцена на живо. Ето примери отговор на въпроса какво е stand-up comedy:

Стендъп комедиантът (stand-up comedian) обикновено не играе роля, а разказва лично свои преживяни или измислени от него шеги. Името на жанра е буквално съставено от английските думи за изправен (пред публиката) комедиант (комик).

Тук сме ви подготвили няколко видео клипа, за да си представите още по-добре какво е stand-up comedy:

Иван Кирков в Комеди Клуб София
Ники Банков в Комеди Клуб София

Къде да гледам стендъп комедия?

Стендъп комедия (stand-up) се прави в комеди клубове и големи зали. В България единственият комеди клуб е Комеди Клуб София и има 2 клуба в центъра на София, един в Студентски град и един в Пловдив. В другите части на страната, можете да гледате най-добрите комедиантите от Комеди Клуба при гостуванията им всеки месец във Варна, Бургас и Стара Загора или по-рядко в останалите големи български градове.

Кои са най-известните stand-up comedians (стендъп комици) в света?

Тук сме приготвили списък с някои от най-известните стендъп комици в света. Започваме с един от най-великите живи комедианти на нашето време, който дойде по покана на Иван Кирков и Комеди Клуб София в нашата страна през 2019та година.

Луи Си Кей (Louis C.K.)

Ivan Kirkov Stand-up comedy Sofia Bulgaria
Иван Кирков с Луи Си Кей след шоуто му в България.

Луи Си Кей започва кариерата си на комедиант през 80те години в САЩ и се превръща в едно от най-известните имена в света. Изключителна роля за кариерата му изиграва най-известният комеди клуб в света – The Comedy Store L.A., където той снима цял свой спешъл в знак на признание.

Дейв Шапел (Dave Chappelle)

Дейв Шапел. Снимка: Wikipedia

Dave Cheppelle (Дейв Шапел) е ненадминат в разказването на истории. Започва кариерата си през 1992 година, като голяма роля в живота му играе The Comedy Store L.A., където той заснема цял спешъл (The Bird Revelation).

Джордж Карлин

Джордж Карлин

Джордж Карлин е един от най-великите стендъп комедианти на всички времена. Кариерата му започва през 60те и 70те години на 20ти век. Той започва с доста стандартни по онова време шеги, но по-късно преоткрива себе си и изгражда така типичния за него критичен към правителствата и системата стил. Днес той е сочен като един от най-големите stand-up comedians и защитник на свободата на словото на всички времена.

Български Стендъп Комедианти

Иван Кирков, Николай Банков, Васил Ножаров, Петя Кюпова, Филип от Комеди Клуб София, Николаос Цитиридис, Александър Деянски, Христо Радоев

Какво е значението на stand-up comedy жанра?

Stand-up comedy жанра е един от най-искрените жанрове. В него комедиантът има възможност да изразява себе си и мнението си по най-открития възможен начин. Може би това превръща стендъп комедията в толкова важен елемент от съвременното общество.

Ако искате да разберете още за стендъп комедията, следете страницата ни или нашият Youtube канал.

За подкаст на Комеди Клуба погледнете тук.

Български комедианти