Как се прави подкаст (podcast)

Подкаст на Джо Роуган
Подкаст на Джо Роуган с Elon Musk.

Ако се чудиш как се прави подкаст, си дошъл на правилното място. Създаването на подкаст е сравнително лесно. Трудната част идва при подобряването на всеки компонент от подкаста и привличането на нови слушатели в него.

Тук сме събрали информация от опита си с над 1000 епизода на различните поредици на Комеди Клуб Подкаст.

Как да направя подкаст? Старта

Първата стъпка е да имаш идея за темите и разговорите в подкаста. Много хора се насочват към интервюта с известни личности, но също и не толкова известни, но много успешни хора могат да предизвикат интерес у слушателите.

Щом имаш ясна идея за разговорите, придвижвай към записването на първия си подкаст.

Записване на първия подкаст

Ако го правиш за удоволствие, можеш да стартираш и само с телефон например. Днешните телефони записват по-добре от някои евтини микрофони. Ако искаш да имаш професионален звук обаче, възможностите са почти безкрайни.

Как се записва професионален звук за подкаст?

За да направиш звукът си професионален, е добре да използваш хубави микрофони, мисксер и записващо устройство.

SM7B

Микрофонът на Shure SM7B е един от водещите микрофони за създаване на подкаст в света. За него ще ти трябва и добър микс пулт.

Разбира се можеш да подходиш и с по-евтино оборудване. След като се снабдиш с качествени микрофони и миксиращ пулт, за да запишеш звука, остава да си намериш и добро устройство за записване на звука. Ето какво ти препоръчваме ние:

Вече имаш перфектното (или по-евтин вариант) на оборудването, което ти е необходимо за перфектния звук. Как да продължиш напред?

Хостинг на подкаста

Можеш да подбереш различни места за хостинг на твоя podcast, но за да е всичко както трябва и да успееш да събмитнеш подкаста си в големите платформи за слушане е добре да имаш качествен хост. Ние използваме следния:

Разбира се цените на месец варират и можеш да намериш най-различни варианти, но ти препоръчваме да избереш реномиран сайт за хостване на твоя podcast.

Трябват ли ми слушалки за създаването на podcast. Как се прави подкаст без слушалки?

Не е никак лоша идея да имаш слушалки по време на записа, за да чуеш всеки евентуален проблем. Много често гостът се дърпа далеч от микрофона или се получава някакво смущение. Най-неприятното е да запишеш страхотен епизод и да разбереш, че има проблем със звука. Препоръчваме ти да използваш слушалки. Пиши ни в инстаграм ако искаш да знаеш или да предложиш още неща по темата как се прави подкаст.

Ако искаш да научиш още за историята на подкастите и за нашия Комеди Клуб Подкаст, пробвай тук.

За месечни класации на подкасти и други, пробвай тук