Денят на шегата. Какво празнуваме на 1 Април – история

Ден на шегата или Ден на лъжата – История на 1 Април

1 Април или Денят на шегата е ден, в който празнуваме смеха и комедията. Историята на празника разказва, че по света 1 Април се отбелязва по различен начин. На запад е по-познат като April Fool’s day.

В буквален превод означава Денят на глупака, или както още е известен Ден на лъжата. 

Традицията в западните страни е на този ден да се шегуват като “излъжат” приятелите си.Част от традициите на деня включват и различни номера, които взаимно да си правят.

Как празнуваме 1 Април в България прочети тук.

Най-старата записана шега за 1 Април е направена от крал Джеймс I

Кутия с тютюн е причината за една от старите шеги във Великобритания. През 1614 г. крал Джеймс пуска слух сред гражданите на Лондон, че ако се помолят много силно, цената на тютюна ще падне. Това правят лондончани и наистина, тютюнът се оказва два пъти по-евтин, а те го изкупуват. След като разбират, че това е шега само за един ден, те са били много разочаровани, че са похарчили парите си за тютюн, вместо за храна. 

Крал Джеймс е искал да забрани тютюна, а шегата му помага в кампанията против пушенето.

Днес 1 Април е един от най-популярните празници във Великобритания.

Гръцкият вариант на Деня на шегата е Пирът на глупаците

Древните гърци обичали да посвещават празници на своите богове и полубогове. В Елада традицията за Деня на шегата се свързва с празненствата, които организирали, нещо като античния вариант на корпоративните партита днес. 

Тази традиция толкова се харесала на римляните, че те я пренесли и в тяхната култура като празниците Хилария в чест на богинята Сибила. Празниците продължавали от 25 март почти до 1 април и сме сигурни, че ако можеха, римляните щяха да разказват доста истории за тях.

1 Април през вековете

Въпреки, че се отбелязва по целия свят, Денят на шегата не винаги е на 1 Април. В историята на 1 Април датата често се променя.

Една от теориите за възникването на празника е свързана със смяната на Григорианския календар във Франция. До този момент 1 Април се е празнувал като Нова година, със смяната на календара обаче много хора остават „излъгани“, че всъщност датата не е сменена и ще празнуват Нова година.

История на 1 Април в България

В България 1 Април е празникът на Комеди Клуба. На този ден най-добрите ни комедианти празнуват с фенове по традиция с най-голямото стендъп шоу за годината. Подобно на древногръцките партита, които продължавали с дни, и у нас празнуваме с фенове от цялата страна. В продължение на месец преси и след 1 Април комедиантите пътуват с Голямото пролетно турне, за да се смеят с всички стендъп фенове.

1 Април с Комеди Клуба се празнува преди да има Комеди Клуб. Още през 2013 Иван Кирков и Васил Ножаров отбелязват деня с фенове. Това продължава и след създаването на Клуба, вече на сцената в дома на стендъп комедията. През 2017 г. за пръв път традицията е пренесена на сцената на Зала 1 НДК. От тогава всяка година се стремим да подобрим рекорда си и да направим най-якото стендъп шоу.

комеди клуб ндк шоу

Прочети за 1 Април с Комеди Клуба повече тук.

Други традиции на Комеди Клуб виж тук.